Panduan

cybercafe.jpg

Perniagaan CC ni banyak yang baru bermula. Ibarat tumbuh selepas hujan.
Faktor penting untuk membuka CC ialah
1. Pemilihan Lokasi
2. Pemilihan Hardware
3. Pemilihan corak pengurusan
4. Modal

F1. Pemilihan Lokasi
1. Berdasarkan dekat dengan IPT / IPTA / Kolej
2. Kawasan perumahan
3. Kawasan bandar
Biasanya Faktor pertama akan selalu dipilih. Namun begitu, dari segi permerhatian saya, faktor kedua adalah lebih bagus dari segi pulangan memandangkan persaingan yang kurang dan harga yang menarik.

Kawasan bandar adalah kawasan yang perlu dielakkan. ini kerana faktor sewa, parking berbayar dan tiada perumahan berdekatan.

Pemilihan Hardware / Sistem
Ini adalah berdasarkan konsep cc yang ingin anda buka. Jika konsep Internet sahaja, spec paling minima sudah memadai. Jika internet dan game ringan, spec yang sederhana dan kalau untuk internet dan games yang power, kenalah spec yang power.

Bagi saya pemilihan spec seperti berikut sudah mencukupi.
Intel Pentium 4 1.5 GHz
256MB PC133 Kingston SDRAM
20GB Hard Disk
1.44MB Floppy
Casing
Keyboard
Mouse
Headphone
15″ Monitor
NIC
CD-ROM

Harga : RM 1200 per set. (atau lebih rendah)
Spec ini cukup untuk
1. perisian internet seperti IE, MIRC, YIM dsb
2. Games seperti
Midtown Madness,
War Craft,
Star Craft,
HalfLife,
Counter Strike,
Fifa 2002. (semua tanpa CD)

Peralatan lain yang diperlukan ialah
Network Cable – RM200 segulung
Hub / Switch – 2 X 16 port – RM500 (bergantung kepada model)
printer
scanner

Peralatan bukan elektronik ialah
Meja
Kaunter (2 meja boleh membentuk 1 kaunter)
Kerusi
Wiring
Aircond

Bergantung kepada budget.

Sumber : IT Tutor.net

57 Responses to Panduan

  1. riduan says:

    Assalamualaikum, saya berminat untuk menceburi bidang perniagaan cyber cafe. Sila info maklumat kepada saya lebih lanjut. Terima kasih.

  2. 'alim says:

    tuan, saya ‘alim dari taman sri gombak. saya amat berminat dengan bisnes ini. saya ingin mengetahui bagaimana cara untuk mendapatkan lesen untuk cc & berapakah kosnya ? lagi satu ada cara tak, nak buat loan untuk mulakan bisnes ? sekarang ni modal tengah tak de ;-)

    • zul says:

      emm . hai alim . sya zul . sya pun bercadang nak buka cc tp xde modal . sya pun mhu membuat pnjaman . tp xthu mcm mna caranya .

      • zul says:

        sya cadang nak cari kwn 1 lg untuk buka cc ni . dan bercadang share share la . 50 50 camtu . kalo alim setuju boleh msg sya d no ni 0143564699

  3. azimah says:

    sy dah ada pejabat. sdg beroperasi sbgi menjual kenderaan & insuran. sy ingin meramaikan pelanggan. nak tau berapa jumlah kos keseluruhan yg perlu sy keluarkan utk adakan cc di pejabat ini yg ruang bloh sy sediakan adalah 20′ X 13′. berapa biji komputer yang bolh sy muatkan di dlm ruang pejabat yg sy sediakan ini? jmlah keselurhan dr segi pemasangan. lesen perniagaan perbandaran,lesen games mcmana pulak?

  4. Harga budget keseluhuran untuk membuka pusat cyber cafe tidak termasuk sewa kedai.TQ (Rashid JB)

  5. su raihan says:

    bagaimana untuk mendapatkan lesen utk cc & berapa kos? ada bank tak yang blh buat loan utk mula business? sebab sy lgsg xda modal tetapi amat bermint utk bukak cc

  6. rusman says:

    saya baru saya membeli rumah kedai berhampiran sekolah menegah di bandar tasik puteri di rawang. saya ingin membuka cybercafe.saya harap pihak tuan dapat memberi penerangan dengan lebih jelas untuk membantu saya memulakan perniagaan cybercafe ini. ini email saya rusmandive@yahoo.com.my

  7. syuhada says:

    salam ..
    Pertamanya sememangnya pakej yang kami tawarkan ini bertujuan untuk membantu usahawan bumiputera. Untuk memulakan perniagaan cyber cafe bagi 10 dengan modal cash memerlukan modal dalam belasan ribu untuk kos komputer sahaja.ini tidak termasuk pemasangan,sewa kedai dan kos yang berkaitan.melalui pakej kami penyewa hanya perlu pendahuluan deposit 3 bulan + 1 bulan pertama bagi bayaran sewa,kos pemasangan , perabut dan kos sewa kedai.

  8. Saiful says:

    Salam…

    Sudah sekian lama sy mencari pakej seperti ini..Dengan adanya pakej seperti ini diharap dapat membantu byk bumiputera untuk menceburi bidang ini..Saya harap pihak tuan dapat membekalkan kepada saya jumlah keseluruhan yg diperlukan untuk setup sebuah cc dengan bilangan 20 biji komputer termasuk lesen, networking, perabut, internet, dan sebagainya..

  9. WAN says:

    Saya juga bercadang memulakan perniagaan cyber cafe..lokasi berhadapan kawasan sekolah menengah dan rendah serta kawasan perumahan….tanah milik keluarga sendiri..adakah sesuai dan kos serta bagaimanakah cara untuk saya mendapatkan computer dgn harga berpatutan..?frm Perlis

  10. shah says:

    sy nak tanya ttg lesen utk mmbuka cc..bru2 ini sy ada tanya ttg lesen pada pihak majlis..tetapi mereka maklum kan bhw lesen t’sebut tlh dibekukan..adakah ini betul..? jika betul..bagaimana cara lain sy memulakan perniagaan ini..

  11. Selayang says:

    (Teknologi Baru IT) – Penjimatan Kos Operasi Untuk CC.
    Sesiapa ingin buka CC atau menyerupai CC, saya ada satu software yg boleh jimatkan Kos. Software ini boleh kongsi 1CPU dengan 8 Monitor (5 CPU = 40 LCD). Setakat ini saya test 1CPU dengan 4 Monitor LCD saja. Ianya amat sesuai untuk Internet dan Office work. Untuk Games, tak semua games boleh running guna software ni, jadi tidak digalakkan untuk Games.
    Saya telah cuba dan pasang di CC saya di kawasan Selayang memang menjimatkan. Untuk 12 Monitor, anda perlu sediakan 2 atau 3 CPU sahaja. Ianya hanya memerlukan sedikit technical knowledge, (Jika anda boleh pasang dan Install 1 set PC sendiri, maka anda boleh handle software ini. )

    ” This software turns 1 computer into up to 8 fully independent computer workstations,using ONLY standard monitors, keyboards and mice. it works with standard hardware. User experience is the same as with a standard WindowsXP Pro PC. ”
    Minimum Spec – (1CPU – 2 Monitor)
    · CPU : Pentium IV 2.4 Ghz
    · RAM : 512 Mb – (256MB untuk 1 Station/LCD)
    · OS: Windows XP SP2
    Sesiapa berminat dan ingin mencuba dulu software ini (Trial version – 96 jam sahaja) ini boleh hubungi saya jamil_syukran@yahoo.com .

  12. enne says:

    sy nak buka cc…
    di jerantut pahang…
    sy x ade modal…
    dan x tau kt mane nak ambik lesin…
    sy dah ade ..
    1)-software
    2)-pc yg ok dan x mahal..
    3)-kemahiran membaiki komputer sy sudah ade..
    4)- lokasi sy dah ade…

  13. nasy8 says:

    Tawaran ini amat hebat! saya tercari2 jika ada cawangan syarikat ini disabah. saya nak mula sekarang juga kat sni.

    pemintaan tinggi sgt kerana walaupun kmputer cc kat cni masih mahal(RM3/SEJAM) dan lambat(byk virus dan internet yg agak slow..) namun tetap juga byk pmintaan hgga xde tmpat duduk(penuh dgn pelanggan).

    saya amat harap pihak cresent buka cawangan di sabah.

    tq.

  14. sue says:

    salam.bagaimana nak ambil lesen utk buka cc ini? sy ada modal tapi xpunya pengalaman dlm bidang ini.bole berikan sedikit panduan mengenainya…tq sue suejuhari@yahoo.com / 0123341987

  15. poison_cupid says:

    slm… sy epul dari seri kembangan, sy b’minat dlm p’niagaan cyber cafe… sy harap anda smua dpt m’bantu sy dlm proses sy memulakn p’niagaan ini… yg utamanya bagaimana dgn khabar angin tentang pembekuan lesen pusat b’internet? adakah ini benar, dn bagaimana sy boleh meneruskn impian sy ini?

  16. Fred says:

    sy baru beumur 21 tahun dan ingin membuka kedai cc, tp saya memerlukan lebih nasihat dari segi keawangan,kesesuaian lokasi serta cara penyusunan pc.. sy juga ingin mengetahui baget untuk membuka kedai cc yg hanya ada 20 pc sahaja… tlg berikan sy nasihat..

  17. elly says:

    Saya dari Melaka. Ingin mengetahui adakah pihak tuan boleh membuat pemasangan dan servis jikalau saya ingin membuka kedai cyber cafe? kedai saya sudah dapat, cume tidak tahu dimana boleh saya dapatkan orang atau syarikat yang boleh membuat pemasangan internet dan sebagainya untuk setup cyber cafe. harga pula perlu dibayar bila dan bagaimana apabila saya bersetuju mengambil perkhidmatan tuan. harap pihak tuan dapat membalas. terima kasih.

  18. noor says:

    salam…saya noor dari terengganu….sy berminat sangat nak bukak cc ni tapi betul2 x tahu cara2 untuk memulakan perniagaan ini. harap saudara dapat membantu saya.

  19. zam says:

    salam.. berapa keuntungan bgi 10 buah pc shj..

  20. naza says:

    sesiapa nak bukak CC cara jimat kan kos modal saya ada solution sesiapa nak tahu email saya sendxmail@gmail.com

    saya boleh bantu… ok…

  21. Azmi says:

    Saya perlukan maklumat yg lebih terperinci tentang ke udahan yg ditawar kan ini…

  22. adon says:

    saya ada modal tapi x tahu macam mana nak buka

  23. amirul says:

    salam…saya pelajar kolej n amat berminat untuk menceburi bidang perniagaan…perniagaan yang pertama yang sy nampak adalah perniagaan cyber cafe.faktor lokasi tempat tggl sy di kawasan luar banda mmbuatkan sy cenderung memilih perniagaan ini.hal y demikian sy ingin menimba sedikit ilmu bagaimana sy ingin memulakan perniagaan tersebut.sy xde ape2 lg pengalaman prniagaan n xde ape2 maklumat mengenai perniagaan ini.so,sy mnta anda bleh bntu sy.jujur mmg sy nk sgt…miro_oniey@yahoo.com..fb pn bleh…0179613240

  24. din says:

    saya dah stanby kedai di puchong.nak apply lesen kat mana.dah tanya MPSJ ,dah dibekukan.ada yang boleh membantu. modal saya dalam lingkungan RM10,000 je

  25. azalina says:

    sy nk tanye,kalo sy nk bukak cc..tp nk jimat kan kos dgn bli pc recon?leh x?utk setting network kbiasaanya berape ek?

  26. en mad says:

    saya nak buka syber cafe, kedai dan sedia ada
    sila hubungi 0173392431 untuk lengkapkan kedai saya
    tempoh yang diberi 2 minggu dari sekarang TQ

  27. en mad says:

    saya nak buka syber cafe, kedai dah sedia ada
    sila hubungi 0173392431 untuk lengkapkan kedai saya
    tempoh 1 minggu dari sekarang TQ

  28. afiq says:

    saya merupakan seorg pelajar intitut di KL.saya amat berminat utk menceburi bidang perniagaan ini.saya ada lokasi strategik utk perniagaan ini,tapi saya x tau dari mana nk mulakannya.tolong beri saya tunjuk ajar.TQ

  29. shukri says:

    asskum..kos utk 10pc berapa?

  30. Fiz Ganza says:

    boleh sye menanyekn soalan tak, kos overall utk sebuah cyber cafe brape erk

  31. hendra says:

    Assalamualaikum dan slmt petang……bleh tak saya bincang dengan lebih lanjut …email me okey bugisblues86@yahoo.com …..saya nak tau cara dapatkan modal dan cara pembayaran balek dan lain2 lg

  32. razi says:

    saya dah ada modal dan kedai. cuma tengah cari pembekal. email saya corec7276@yahoo.com

  33. nurul says:

    saya graduan perbankan.Saya merancang untuk buka cc di tempat saya.Saya ingin tanya adakah saya perlu mengambil kursus yang berkaitan terlebih dahulu sebelum memulakan perniagaan?

  34. saya plan nak buka cc…so saya perlukan supllier/vendor recon pc…so klu sape2 ada info, email cavi_simply@yahoo.com…thnx..

  35. zie says:

    saya ingin tahu harga untuk 10 pc,modal ada…

  36. najib says:

    kedai ada di area tmn u johor,n kedai kedai gelang patah,xtau mulakan camner/// tentang cyber cafe…area tersebut cept,,

  37. yasmin says:

    modal ade kedai lokasi pun ade???cuma xtau camne nk mula???call 0177145085 min..

  38. wafi says:

    ramai juga yg nk buka cc nih :)

  39. lan says:

    sy sudah ada modal…lokasi pun sudah ada cume sy tidak tahu bagaimana nk setup biz cc ni utk permulaan…terutama sal urusan network..nk buat pendawaian kabel network@ urusan itu semua terletak pada TM, selaintu sy juga perlukan supplier yg bole bekalkan sume device dan kelengkapan pd kadar yg murah @ berpatutan. sape yg bole tlg sila emailkan pd monoloque00@gmail.com

  40. arip says:

    salam,
    saya berminat membuka cc.sy baru sahaja mendaftar syarikat…boleh tak pihak tuan bg saya sebut harga penuh untuk setup..20pc,kedai n semua kos keseluruhan…
    boleh tak bg saya mengikut pakej di bawah.

    1.pakej sewa beli atau ansuran
    2.pakej beli (modal sy sendiri)
    3.spec pc yg bersesuaian..
    4.bagaimana ingin mendapatkan lesen

    saya harap pihak tuan dapat membantu.

    terima kasih..

  41. arip says:

    salam,
    saya berminat membuka cc.sy baru sahaja mendaftar syarikat…boleh tak pihak tuan bg saya sebut harga penuh untuk setup..20pc,kedai n semua kos keseluruhan…
    boleh tak bg saya mengikut pakej di bawah.

    1.pakej sewa beli atau ansuran
    2.pakej beli (modal sy sendiri)
    3.spec pc yg bersesuaian..
    4.bagaimana ingin mendapatkan lesen

    saya harap pihak tuan dapat membantu.

    terima kasih..
    impianalphard@yahoo.com

  42. siti says:

    saya berminat,boleh bagi info lebih lanjut
    citie_fatimah77@yahoo.com.my

  43. jenepher says:

    saya ingin membuka perniagaan cyber tp saya xtau bagaimana nak mulakan. saya nak bukak cc kat kota kinabalu sabah. boleh tolong tak. saya serius nak buat bisnes ni. please

  44. hoho says:

    zaman skrng minimun pc pakai dual core la…kalo pakai pentium 4 lambat lar nak buka internet, mase tggu internet jer dah byk buang…semua cybercafe skrng ni dah byk yg canggih2 tp harga pun same jer rm2 1jam…

    bagi lar computer canggih tp harga murah secondhand pun jd lah…

    • Hakim says:

      salam saya Hakim dari Syababul Muslim Enterprise (002187189-X)
      menjual powerful cpu set yang masih tiptop lagi condition dia sebab desktop ni letak
      dekat U. so budak U jarang pakai.kontrak dengan U dah abis, so saye ambil
      balik dari U.. spec dia lebih kurang macam i7 la kalau sekarang ni.dapat full
      set ye skali monitor etc !!!

      DELL PRESISION T5500 details spt di bawah:-

      – INTEL QUAD CORE PROCESSOR XEON E5520 (3.0GHz/1333FSB/12M L2 cache)
      – 12GB (6×2 GB) NECC DDR2 800MHz SDRAM
      – 250GB 7.2K RPM SATA HARD DRIVE
      – DUAL 512MB nVIDIA DUADRO FX580
      – 16x DVD-ROM DRIVE
      – 1.44MB 3.5” FLOPPY DRIVE
      – 19” WIDESREEN FLAT PANEL MONITOR
      – DELL KEYBOARD (USB)
      – DELL MOUSE (USB)

      BALIK TERUS GUNA..PLUG n PLAY

      STOK BERADA DI Kepong KL .

      personal warranty 1 weeks only
      no phone/whatsapps:- 017-2385416( SMS ONLY!!!)
      email:- syababulzahab@gmail.com
      harga tidak termasuk penghantaran.
      COD – deposit RM100 dulu tuk konfemkan tempat. takut joy buyer!!! kalu dah deposit, kire konfem ye nak bli. xleh cancel.. kalu cancel depo burn.. barang dan spec same cam dalam gambar.. x tipu.. ape yg tuan/puan tngk tu la tuan/puan dapat.. serius.. syok pc ni.. x caye try bli satu..

      PRICE=1600(Harge PROMOSI UNTUK 6 PEMBELI TERAWAL SAHAJA!!!! Harge Sebenar RM2400)

      Ade lbih kurang 50unit lagi!!!

      [b]Age Of Item: 2011

  45. myra says:

    saya ingin membuka perniagaan cyber cafe…blh x bg sy panduan cara2 utk join biz nie…n klu modal tidak mencukupi,blh bagitahu saya mana2 firma yg membuat pakej bayaran ansuran..terima kasih

  46. shah says:

    ada 10 biji pc nak jual …..semua gameing pc.set tip top tuk cc khas tuk game.
    1. pantium dual core,ddr2/dr3 ,ram 4 gb,graphic card 1gb,Lcd 19 ”
    h/d 250 gb.:( ADA ENAM).sys 64 bit win 7 boleh support.

    2.AMD ATHLON 11X3 450 processor,3.20ghz,ram 4 gb,
    h/disk 500 gb,ddr3 ,graphic card 1 gb,Lcd 19”.
    (ada empat) sysm 64 bit win 7 boleh suppot.

    semua ni saya nak jual sekaligus dengan harga 8000 sahaje…….kalau berminat call saya 017 376 4809.

    kalau nak buka cc, saya nak jual meja pc muat untuk 2 pc setiap satu meja.meja pc ada 5,kerusi ada 12. SAYA NAK JUAL SEKALIGUS DENGAN HARGA rm 1000.

    APA YG TUAN PERLU TAHU DISINI? SEMUA NI DAH BOLEH BUKA
    SATU KEDAI CC DENGAN BUJET 9K SAHAJE. DAN PC YG ADA TAK PERLU UPGRADE APA2 LAGI.

  47. Khairul says:

    Assalamualaikum, saya berminat untuk menceburi bidang perniagaan cyber cafe. Sila info maklumat ke email saya (krulzanuar86@hotmail.com).
    Terima kasih..

    • Hakim says:

      salam saya Hakim dari Syababul Muslim Enterprise (002187189-X)
      menjual powerful cpu set yang masih tiptop lagi condition dia sebab desktop ni letak
      dekat U. so budak U jarang pakai.kontrak dengan U dah abis, so saye ambil
      balik dari U.. spec dia lebih kurang macam i7 la kalau sekarang ni.dapat full
      set ye skali monitor etc !!!

      DELL PRESISION T5500 details spt di bawah:-

      – INTEL QUAD CORE PROCESSOR XEON E5520 (3.0GHz/1333FSB/12M L2 cache)
      – 12GB (6×2 GB) NECC DDR2 800MHz SDRAM
      – 250GB 7.2K RPM SATA HARD DRIVE
      – DUAL 512MB nVIDIA DUADRO FX580
      – 16x DVD-ROM DRIVE
      – 1.44MB 3.5” FLOPPY DRIVE
      – 19” WIDESREEN FLAT PANEL MONITOR
      – DELL KEYBOARD (USB)
      – DELL MOUSE (USB)

      BALIK TERUS GUNA..PLUG n PLAY

      STOK BERADA DI Kepong KL .

      personal warranty 1 weeks only
      no phone/whatsapps:- 017-2385416( SMS ONLY!!!)
      email:- syababulzahab@gmail.com
      harga tidak termasuk penghantaran.
      COD – deposit RM100 dulu tuk konfemkan tempat. takut joy buyer!!! kalu dah deposit, kire konfem ye nak bli. xleh cancel.. kalu cancel depo burn.. barang dan spec same cam dalam gambar.. x tipu.. ape yg tuan/puan tngk tu la tuan/puan dapat.. serius.. syok pc ni.. x caye try bli satu..

      PRICE=1600(Harge PROMOSI UNTUK 6 PEMBELI TERAWAL SAHAJA!!!! Harge Sebenar RM2400)

      Ade lbih kurang 50unit lagi!!!

      [b]Age Of Item: 2011

  48. Qaleez says:

    Salam….sy berminat dan serius ingin mengetahui lebih lanjut dgn pakej yg di tawarkan….masih ada lg ka pakej ini….sy harap mendapat maklum balas dr pihak tuan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: